ИЗСЛЕДВАНЕ НА АЛГОРИТЪМ ЗА БРОЕНЕ НА КОЛОНИИ ОТ БАКТЕРИИ, Татяна Динева, Геновева Милушева
2018-06-05 | T+ | T- |

Резюме: В статията е направен анализ на алгоритъм за изброяване на колонии от бактерии по цифрови изображения. Анализирано е влиянието на прага на бинаризация Т върху разпознаването и изброяването на колонии от бактерии. От направените изследвания се установи, че подходящи за отделяне на колониите от фона са цветовите компоненти B (RGB), S (HSV), b (Lab) и Y (CMYK), защото при използването им се получава грешка от класификация по-малка от 5%.

Ключови думи: Колонии от бактерии, Обработка на изображения, Кръгова Хаф трансформация

5. Литература

[1] Alves, G., P. Cruvinel, Using Customized Computer Vision and Charge-Coupled Device (CCD) Sensor for the Recognition of Colony Formation and Counting of Live Bacteria in the Agricultural Industry, ALLSENSORS 2016 : The First International Conference on Advances in Sensors, Actuators, Metering and Sensing, ISBN: 978-1-61208-523-4, pp.51-58.

[2] APD Colony Counter App Lite, https://play.google.com/store/apps/details?id=com.apd.colonyapp (available on 27.04.2017)

[3] Baycheva, S. (2016). Application of devices of measurement of color in analysis of food products. Journal of Innovation and entrepreneurship, year IV, vol.4, ISSN 1314-9180, pp.43-59.

[4] Colony Count BETA, https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ToolboxFactory.ColonyCountBETA (available on 27.04.2017)

[5] Find circles using circular Hough transform, https://www.mathworks.com/help/images/ref/imfindcircles.html (available on 27.04.2017)

[6] Georgieva, A., I. Dimov. (2013). Qualitative indicators of wheat bread enriched with buckwheat flour, Food processing industry magazine, vol. 3, ISSN 1311-0179, pp.44-49.

[7] Mladenov, M., S. Penchev, M. Deyanov. (2015). Complex assessment of food products quality using analysis of visual images, spectrophotometric and hyperspectral characteristics. International Journal of Engineering and Innovative Technology (IJEIT), Vol. 4, Iss.12, ISSN: 2277-3754, pp.23-32

[8] OpenCFU, http://opencfu.sourceforge.net/ (available on 27.04.2017)

[9] Zhelyazkova M., I. Taneva. (2016). Statistical modeling of the process syneresis of the production of yogurt with water extract of Rosa canina. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, vol. 5, iss. 2, part C, ISSN 2278-4136, pp.204-206.

[10] Zlatev, Z. (2014). Modeling of Color Changes in Bread Crust During Baking. Proc. Int. Conf. on Technics, Technologies and Education “ICTTE 2014”, oct. 30-31, Yambol, Bulgaria, pp.680-685.

Контакти:

Татяна Динева

Тракийски университет – Стара Загора, Факултет „Техника и технологии“

ул. Граф Игнатиев No.38, 8602, Ямбол, България, e-mail: tatana826@gmail.com

маг. инж. Геновева Милушева, докторант

Русенски университет, Факултет Електротехника, електроника и автоматика

катедра Телекомуникации

гр. Русе 7017, ул. Студентска № 8, e-mail: g_milusheva@abv.bg